A birtok 50 hektáron, az egri borvidék tíz dűlőjén évente körülbelül 250 000 palack bort termel. Boraik az elmúlt években nemzetközi megmérettetéseken is helyt álltak. Két alkalommal választották egy-egy tételüket a világ 50 legjobb bora közé (Nagy-Eged 2017 – Decanter Best In Show 2021-ben és Agapé 2018 – James Suckling, 2023-ban), idén júniusban pedig a Decanter nemzetközi borverseny 95 pontra értékelte az Agapé 2019 és a Nagy-Eged 2021 Egri bikavéreket, míg a Falstaff borkalauzban az Agapé 2019-et 96 pontra díjazták.

A St. Andrea Szőlőbirtok borszortimentjét Egri csillag és Egri bikavér borok alkotják. A termőhelyi, dűlős boraik mellett több birtokbort is termelnek – ilyen a Napbor, az Örökké, az Áldás és a Merengő –, melyekkel szélesebb borfogyasztói körhöz is közvetítik a hagyományokon alapuló, mégis egyéni egri bor üzenetét.

Apa és fia, idősebb és ifjabb Lőrincz György hosszú távra terveznek. Szeretnék, ha a jövőben az egri bor, az Egri bikavér és az Egri csillag a világ bortérképére is felkerülhetne. Legújabb kezdeményezésük az összefogáson alapuló Egri Superior Kör.

Termőhely és szeretet = nagy bor

Céljuk, hogy napról napra pontosabban értsék a termőhelyeik, dűlőik és szőlőfajtáik egyediségét és adottságait. A saját útjukon idővel már nem volt kérdés az, hogy a munkájuk fókuszában csak a legeredetibb borok, az Egri bikavér és az Egri csillag állhatnak, azoknak finomítása, pontosítása és a napjaink elvárásaihoz való igazítása kell, hogy legyen a mindennapokban a szemük előtt.

Lőrincz György a borfilozófiájukról így mesélt nemrég egy interjúban: „Korábban is sokat elmélkedtem a nagy borról, a megkérdőjelezhetetlen bor-értékről. Néhány évvel ezelőtt felállítottam egy tézist: termőhely plusz szeretet egyenlő nagy bor. Miért? Ha ámulatba ejtő sajátos és egyéni bort szeretnénk, az csak egyedi, erős termőhellyel működhet. Ám ahhoz, hogy az eredmény, a megtermelt bor valóban méltó legyen, ahhoz szeretet kell. Szeretni, amit csinálunk és szeretetben élni. A szeretet pedig nem más, mint Isten. Ha Vele élünk és dolgozunk, akkor ez sikerülni fog. Ha ezt felismerjük, más emberré válunk, ami az életünk minden területén meg fog jelenni".

Miért pont Andrea?

Ez mindig a borkóstolókra érkezők első kérdése. Lőrincz György fiatalon, egy egri borversenyen keresett méltó nevet az akkor benevezett borához. Andreával Egerben találkoztak, szinte gyerekek voltak még, amikor fellobbant közöttük a szerelem. Azóta Lőrincz Andrea feleség, négy gyermek édesanyja és az a nő, aki három évtizede a hátteret biztosítja az alkotáshoz. A St. előtag pedig a bor emelkedettségére, szentségére utal.

Egri Bikavér 2.0

Ifj. Lőrincz György az idei évtől már a neves ruszti akadémia borakadémikusaként is azért dolgozik, hogy az egri borok, közöttük kiemelten az Egri bikavér felkerülhessen a világ bortérképére. „A borágazat jelenleg számos kihívással küzd, de én abban hiszek, hogy a legerősebb közösségek a legnagyobb viharokban kovácsolódnak össze. Most jött el az idő az Egri bikavér újjászületésére. Szeretnénk együtt, közösségi összefogással magasabb polcra feltenni ezt a gyönyörű és egyedi vörösbort".

„Mindenki arra törekszik a világban, hogy megkülönböztesse magát a többi borvidéktől, hogy valami utánozhatatlant, valami sajátosat mutasson. Úgy érzem, nekünk Egerben megvan erre minden adottságunk, nem kell kitalálnunk semmit, csak önmagunkat megmutatni. Van saját legendánk, vannak egyedi fajtáink, lélegzetelállító termőhelyeink, és van két olyan védett eredetű borunk, aminek már a nevében is benne van, hogy csak nálunk lehet megtermelni: az Egri csillag és az Egri bikavér. Azt gondolom, hogy nekünk egrieknek mindenhez a bikavér a kulcs. Erre a borra kell koncentrálnunk. Az az álmom, hogy ha bárhol a világban kitöltenek egy komoly vörösbort a pohárba, és megpróbálják megfejteni, hogy mi lehet az, nemcsak Burgundia, Bordeaux vagy Toszkána jut majd az eszükbe, hanem azt mondják, hogy ez olyan egries, olyan Egri bikavéres!" – teszi hozzá a fiatal borász.